Szamóca Kiskertész

Kiskertészek kedvence: a zöldborsó

 A zöldborsó MOST már vethető!! Már ha eláll végre az eső… Készíthetitek a szerszámokat, ásót, gereblyét, magokat és kezdődhet az ehető kert kialakítása, indulhat a kis kertészek kerti kalandja.

Apám szerint a zöldborsó  nem tartozott az ehető növények kategóriájába, de az étkezési szokások annyira változtak,  hogy ismerős családok körében 2 kislányt is ismerek, akik imádják a zöldborsót. Ők a Borsószem királykisasszonyok (nem kényességük, hanem zöldborsó imádatuk miatt).

A zöldborsó nem csak a Borsószem királykisasszonyok kedvenc eledele, hanem a gyerekkel kertészkedés egyik alapnövénye is, az alábbi tulajdonságai miatt:

– könnyen megfogják a gyerekek a jó nagy szemeket
– nem kényes: talajban nem válogat, megterem szinte bármilyen talajon, de a tápanyagban gazdag termőföldet meghálálja
– balkonon is termeszthető: legalább 30 cm átmérőjű cserépbe kerüljön
– akkor is számíthatunk termésre, ha nem az előírt sortávolságot, tőtávolságot tartjuk, hanem a kis kertészek készítik a puha kis fészket és minden fészekbe beszórnak pár magocskát és gondosan betakarják jó vastag föld paplannal (5-6cm)
– hidegtűrő növény: ahogy elolvad a hó és kiszabadulnak a kis kertészek a kertbe kezdhetik is a borsó vetést, ezzel kezdődnek a kiskertész feladatok a kertben
– a bőséges termés biztosításához mindenképpen napos helyre kerüljön
– a magas fajtákból sátor is készíthető a kis kertészeknek: jó tudni, hogy nem tekeredik mint a bab, hanem kacsokkal kapaszkodik, ezért a sátorkészítéshez a karókra kötözzünk körbe zsinórt és erre rákapaszkodik
– viszonylag hamar lehet szüretelni (kb 11 hét)
– könnyű feladat és jó móka leszedegetni, kibontogatni a hüvelyeket
– nagyon FINOM: nyersen, főzve, párolva, fagyasztva…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!