Szamóca Kiskertész

Mit vessünk a hétvégén?

Nagyon szép időt jósoltak szombatra 20C, napsütés, ideális a kertészkedéshez. Mivel ezen a hétvégén pont nem lesz kiskertész foglalkozás a Füvészkertben, vessetek, palántázzatok a kertben vagy a teraszon.

Kertbe, ágyásokba vessetek korai veteményeket, amit a paradicsom, paprika, uborka palánták ültetése előtt már le is szüretelhettek:
Retek
Spenót, rukkola
Saláta, Kapor
Borsó (még vethető, de gondolom, már elvetettétek mikor erről írtam és kibújt már nálatok is)
hagyma, fokhagyma 
A következőket nem fogjátok a paradicsom előtt megenni, de most kell vetni és biztos sikerülni fog szép növényeket nevelni belőlük:
Sárgarépa, petrezselyem,
korai burgonya
Hogy a növényvédelemről is gondoskodjatok és a veteményest színesítsétek is szórjátok el a tavaly begyűjtött büdöske és körömvirágmagokat is. A büdöskét szeretik a katicák és a katicák megeszik a levéltetveket, így megoldódik a növényvédelem.
Az ablakpárkányon zöldséges faládikába vagy tojástartóba vessétek el a káposztaféléket.  6 hét alatt kiültethető palánta nevelhető belőlük. A retek vagy a saláta helyére majd kiköltöztethetitek. Most vethetitek a fűszernövények magját is: bazsalikomot, szurokfüvet, mentát, citromfüvet. Ezeket is cserépbe vessétek és még tartsátok bent melegben az ablakpárkányon.
Ha a kertészkedést balkonládákban szeretnétek kivitelezni, akkor az alábbiakat javaslom:
napos teraszra: saláta, kapor (mehet ugyanabba a ládába, elférnek egymás mellett), zöldborsó (ezt inkább egy nagyobb cserépbe vessétek, ne a balkonládába), metélőhagyma
félárnyékos teraszon: rukkola, spenót
Mi a hétvégén a gyerekotthonba készülünk beültetni a szabad ágyásokat a biokertben a kis kertészekkel. Mivel Tündével már beültettek jó sok dughagymát még 7 magas ágyás és 1 kör ágyás marad, amit óvódások fognak beültetni, lelkes önkéntesek segítségével.


Az alábbiakat tervezzük elvetni:
1. ágyás: retek
2. ágyás: saláta/kapor
3. ágyás: spenót/rukkola
4. ágyás: petreszelyem
5. ágyás: borsó
6. ágyás:sárgarépa
7. ágyás: korai burgonya
 az ágyások szélére virágmagok: büdöske, körömvirág

Kör ágyás: szamóca, fűszerek

Cserepekbe vagy ládába palántának: káposztafélék, paprika

Jó kertészkedést!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!