Szamóca Kiskertész

Amerikából jöttek…

P10500658 LiliKörbejártuk a földgömböt növények után kutatva. Botanikai kalandunk utolsó útja Amerikába vezetett, mert veteményeskertünk aktuális lakói szinte mind Amerikából jöttek, így leegyszerűsítették számunkra ezt a feladatot. Nem kell a Füvészkertben az üvegházban vagy a parkban sokat keresgéljük, elég, ha kimegyünk a saját veteményeskertünkbe és biztos találkozunk Amerikai növényekkel.
Ilyenek: paradicsom, paprika, burgonya, bab, tök, kukorica, napraforgó

Ezekkel a növényekkel biztos gyakran találkoztok a konyhátokban is, ételeitek alapanyagaként. A paradicsomot és a paprikát megtaláljátok a pizzán, de a lecsó is ezekből készül. Minden gyerek szereti a sült krumplit és a chipset, így gyakran előkerül a krumpli a kamrából. A popcorn magyar neve: pattogtatott kukorica, vagyis ebből kiderül, hogy miből készül.
A töklámpás alapja is Amerikából származik, akárcsak a rágcsálnivaló napraforgómag is… A mexikóiak kedvenc eledele a bsunfloersajatab. Náluk csilis bab, nálunk babgulyás, de mindenképpen finom.
Ezekről a közkedvelt ételekről biztos eszetekbe jutnak az amerikai növények, de ültessetek belőlük párat a kertetekbe is, hogy legyen miből szüretelni…

Érdekességek:
Habár a paradicsom botanikailag gyümölcs zöldségnek tartjuk számon. (az USA Legfelsőbb Bírósága 1893-ban, a “Nix kontra Hedden” perben úgy döntött, hogy a paradicsomot zöldségnek kell tekinteni). Európában sokáig csak az olaszok ették.

A paprikát Kolumbusz orvosa hozta Európába és sokáig gyógyszernek is használták. A legcsípősebb paprikát csak kesztyűvel lehet megfogni. Magyarul eredetileg törökborsnak hívták és megváltoztatta a magyar konyhát.

A kukorica ez ember segítsége nélkül nem tudna fennmaradni, mivel nem tudnak leperegni a szemek a torzsáról.

A napraforgó a legnagyobb egynyári növény, megköti a talajba került mérgező anyagokat. Az óriásvirágúak tányérja akár 50 cm is lehet.

Ültessetek ti is veteményest, hogy legyenek nektek is Amerikából származó növényeitek. Jó kertészkedést!

P1050395

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!